Waarom dit systeem ?
De aanzet tot ontwikkeling werd gegeven door Robert Beukers die in Augustus 2002 op het PAHO soarum en de E-lijn vroeg of er iemand was die een Soar Alert systeem zou kunnen maken. Robert besteedde namelijk nogal veel tijd aan het opvragen van rws.nl pagina’s om te kijken of er nog ergens gesoared kon worden. Jeroen Buis heeft de uitdaging aangenomen en heeft deze pagina’s ontwikkeld. Robert heeft de gegevens aangeleverd voor de standaard Soar Alert pagina.
Hoe werkt het Soar Alert Systeem (SAS) ?
Het systeem checkt elke 10 minuten of er op rws.nl nieuwe gegevens beschikbaar zijn. Als dat zo is dan worden voor alle relevante meetpunten de nieuwe gegevens ingelezen. De gegevens die worden opgeslagen zijn windsnelheid, windstootsnelheid, windrichting en tijdstip.
Per gebruiker kan vervolgens een lijst met soarplekken worden gedefinieerd. Per soarplek wordt het volgende opgeslagen:
- Naam van de soarplek (vrij in te vullen)
- Meetpunt bij rws.nl
- Minimum windsnelheid
- Maximum windsnelheid
- Minimum windrichting
- Maximum windrichting
Zo gauw er nieuwe meetgegevens zijn ingelezen worden alle soarplekken van alle gebruikers gecheckt en als er gesoared kan worden wordt een email verstuurd naar de gebruiker. Een plek wordt als soarbaar gezien als de windsnelheid en -richting binnen de grenzen vallen; met de windstoot wordt dus geen rekening gehouden.
Een gebruiker kan er ook voor kiezen om de email berichten uit te schakelen en een pagina op te starten met zijn/haar eigen soarplekken met de bijbehorende meetgegevens.
De windrichting wordt weergegeven in graden en de windsnelheid in m/s.
- m/s omrekenen naar km/u : vermenigvuldigen met 3,6
- km/u omrekenen naar knopen : delen door 1,852
Dit systeem markeert locaties als soarbaar op basis van actuele windrichting- en windsnelheidsmetingen van rws.nl. De overige weersomstandigheden worden niet in de beoordeling meegenomen. Indien het SAS meldt dat het soarbaar is, dient ieder individu goed te kijken naar beschikbare weersites met korte termijn verwachtingen en actuele waarnemingen (zoals bijvoorbeeld http://knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/, www.luchtvaartmeteo.nl, www.weer.nl) om aan de hand van het totaalbeeld de beslissing te nemen om te gaan soaren of niet.
De keuze om te gaan soaren is een individuele beslissing van elke piloot, waarbij de informatie verzameld door het SAS slechts een hulpmiddel is ten behoeve van die beslissing. De samenstellers van het SAS aanvaarden derhalve geen enkele aansprakelijkheid voor de eventuele gevolgen van het gegeven soaradvies. De samenstellers van het SAS maken gebruik van publieke, algemeen toegankelijke informatiebronnen. Elke aansprakelijkheid voor de gevolgen van eventuele onjuiste informatie is uitgesloten.
Hoe kan ik mijn password of email adres wijzigen ?
Op de pagina voor het wijzigen van de persoonlijke instellingen kun je ook je email adres en password aanpassen. Op deze pagina kun je ook aangeven of je wel of geen email wilt ontvangen.
Wanneer krijg ik een e-mail toegestuurd ?
Op de pagina voor het wijzigen van de persoonlijke instellingen kun je op 2 manieren aangeven of je een e-mail bericht wilt ontvangen. Ten eerste op totaal niveau en ten tweede op ‘plek’ niveau. Je krijgt alleen maar een e-mail bericht als je op totaal niveau ‘Ja’ hebt aangegeven. Je krijgt dan alleen maar een e-mail bericht voor die plekken waar e-mail op ‘Ja’ staat.
Hoe kan ik direct naar mijn persoonlijke soar alert pagina gaan ?
Wil je zonder apart in te loggen naar je persoonlijke pagina gaan, dan kun je dat als volgt oplossen:
http://www.soaralert.com/sas_soaralert.php?userid=emailadres@email.com&password=toegangscode
waarbij je dus ‘emailadres@email.com en ‘toegangscode’ vervangt door je eigen emailadres en password.
Iphone, Android, Palm pagina
De soar alert pagina is aangepast voor iPhone en Android. De grootte van de tekens kun je zelf aanpassen op de instellingen pagina.
Hoe kan ik me aanmelden ?
Vul op deze pagina je gegevens in. Ik zal dan een standaard set soarplekken voor je klaarzetten met een password.